2008. április 30., szerda

Túrótorta II.


A régi túrótorta receptemet vettem elő ismét,csak most mindenféle tésztás alap nélkül,és csdak eperrel csináltam.

Egy egész kicsi,18 cm-es tortaformában,de az eredeti mennyiségekkel.

2008. április 28., hétfő

Epres legyezőtorta

Kislányomnak hétvégén tartottuk a szülinapi "baba"zsúrját.Erre az alkalomra készült ez a torta.A tetején a kedvenc filmjének DVD borítóját csináltattam meg ehető papírra.
A piskótákhoz:
alulra és felülre:
  • 3 tojás
  • 3 kanál víz
  • 6 kanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • 1/4 kávéskanál sütőpor

A tojásokat a vízzel és cukorral habosra keverjük,beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet,sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük.170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

belülre:

  • 6 tojás
  • 14 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 1/2 kávéskanál sütőpor

A tojások sárgáját a cukorral kikeverjük,belesziáljuk a sütőporral elkevert lisztet,és óvtosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.A 2/3 rézét sütőpapírral bélelt gázepsibe simítjuk,előmelegített sütőbe megsütjük.A maradékot egy másik gáztepsi felébe simítjuk és megsütjük.

krém:

  • kb 1/2 kg eper leturmixolva (kb 6 dl legyen,ha kevesebb kicsi vízzel higíthatjuk)
  • 1+1/2 csg epres pudingpor
  • 7 dkg cukor
  • 35 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 1/2 l habbávert tejszin
  • 1 zacskó zselatinfix

A turmixolt epret leszűrjü,belekeverjük a pudingot és a cukrot belekeverjük,sűrűre főzzük.A margarint a porcukorral habosra keverjük,a tejszint a zseléfix-el felverjük.HA az epres puding kihűlt,belekeverjük a margarinba,jól elkeverjükés óvatosan beleforgatjuk a tejszinhabot.

A kör alakú piskótát félbe vágjuk,az alsó lapot visszatesstük a tortaformába,megkenjük krémmel.A nagy tepsiben sült piskotát kb 4 cm-s csíkokra vágjuk,megkenjük a csíkokat krémmel és spirál szerűen ,belülről kifelé a tortaformába tekergetjük.A tetejét is megkenjük a maradék krémmel.hűtőbe tesszük 2-3 órára,de jobb ha egy éjszakára.

Leveszük a torta karimát,és tejszinhabbal körbe vonjuk.

2008. április 16., szerda

Körtés pite

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 5 körte
  • 1 csg vaniliás cukor

A hozzávalókat (a körtéig) összekeverjük.A körtéket meghámozzuk és félbe vágjuk.A masszát kivajazott ,lisztezett tepsibe öntjük,kirakjuk a félbe vágott körtével,a körték tetejét megszórjuk a vanuiliás cukorral.Előmelegített sütőben megsütjük.

2008. április 15., kedd

Gyümölcssaláta



  • 1 db mangó

  • 2 kivi

  • szőlő

  • eper

  • 1 narancs kifacsart leve

  • 1 evőkanál méz

  • 1 kávéskanál fahéj
A gyümölcsöket kb egyforma nagyságúra daraboljuk.A narancslét a mézzel és az őrölt fahéjjal elkeverjük,és a gyümölcsökre öntjük.Jól elkeverjük és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Dunahullám


Zizi5 receptje az Nlc Sütik-képpel topicról
A tésztához:
  • 3 tojás,
  • 17.5 dkg cukor,
  • 175 ml olaj,
  • 175 ml tej,
  • 35 dkg liszt,
  • 3 tk. sütőpor,
  • 1 ek. kakaópor,
  • 1 ek. tej,
  • 1 üveg lecsepegtetett meggybefőtt
A krémhez:
  • 1 cs. vaníliapuding,
  • 4 dl. tej,
  • 2 ek cukor,
  • 20 dkg lágy vaj vagy margarin
A bevonáshoz:
  • 10 dkg csoki,
  • 1 ek. Nutella,
  • 1 ek. olaj
A pudingot elkészítjük, folpackkal letakarva hűlni hagyjuk (így nem bőrösödik meg). A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, lassan az olajat hozzácsorgatjuk. A sütőporos lisztet a tejjel hozzákeverjük. A tészta felét sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A maradék tésztát a kakaóval és 1 ek tejjel összekeverjük és a tepsibe simítjuk. A meggyel megszórjuk, 180 fokon 25-30 percig sütjük. Papírral együtt rácsra húzzuk, és hűlni hagyjuk.A margarint habosra keverjük, majd a pudinggal kanalanként kikeverjük (1-2 kanál porcukrot még lehet bele tenni a margarin kikeverésekor). A kihűlt tésztára simítjuk. Mázzal bevonjuk. A máz hozzávalóit mikróban olvasztottam meg. Tepsi: 23x33 cm. 5-6 cm magas lesz a sütemény.
Snöcy:
  • puncs pudinggal csináltam
  • a félig dermedt mázra hullaámokat csináltam,és így hagytam teljesen megdermedni

2008. április 11., péntek

Cukkinis fusili



  • 40 dgk pulykamell

  • 2 kissebb cukkini

  • 25 dkg fusili

  • 2 dl főző tejszín

  • 1 doboz tejföl

  • 1 tojás

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 pici vagy egy fél fej vöröshagyma

  • 2 kissebb paradicsom

  • őrölt gyömbér,só,bors,pici liszt

Kevés olajon a pulykamellet megpirítom,sózom,megszórom gyömbérrel,ha már majdnem jó hozzáadom a kockára vágott cukkinit,és puhára párolom.Közben a tésztát kifőzöm sós vízben.A tejszínt a tojással,tejföllel,pici liszttel és a zúzott hagymákkal elkeverem.A kifőtt tésztát kiolajozott jénaiba öntöm,rá a cukkinis ragu, a kockára vágott paradicsom,leöntöm a masszával,és jól összekeverem.Hideg sütőbe (nehogy a jénai elpattanjon) teszem,és addig sütöm míg piros nem lesz,először letakarva,majd a fedőt leveszem és megpirítom a tetejét is.

2008. április 8., kedd

Házi túróskifli


lardy receptje az Nlc Sütik-képpel topicról
  • 60 dkg liszt,

  • 20 dkg zsiradék,

  • 4 dkg élesztő,

  • 4 dkg cukor,

  • 1 tojás

  • 1 dl tej,

  • csipet só, +1 tojás a kenéshez
Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral elkevert tejben, elmorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük amíg elkészül a túrótöltelék.

Töltelékhez:
  • 25 dkg túrót

  • 12 dkg cukorral

  • 1 dl tejföllel,

  • 5 dkg mazsolával,

  • 3 dkg búzadarával

  • 1 citrom reszelt héjával összekeverünk.
A tésztát 8 cipóra osztjuk, majd kerek lapokká nyújtjuk, és egyenként 8 cikkre vágjuk. Minden cikkre teszünk a töltelékből, feltekerjük, felvert tojással megkenjük. 180 fokos sütőben sütjük. Még melegen behintjük vaníliás cukorral. Ebből a mennyiségből 64 apró kiflink lesz. Nem érdemes kevesebbet készíteni, finom omlós.

Snöcy:

-én már csináltam úgy is,hogy a kész kifliket sütés előtt betettem a fagyasztóba,és csak késöbb sütöttem meg.Semmi baja nem történz,ugyan olyan finom lett mint volt.

2008. április 7., hétfő

Gomba leves


  • kb 1/2 kg gomba vegyesen laska,fehér és barna csiperke

  • 1 nagobb vagy 2 kisebb sárgarépa

  • 1 fehérrépa

  • 1 csokor petrezselyem

  • 1 evőkanál olaj

  • pirospaprika,só

A gombákat megmososm,felszeletelem,a répákat meghámozom és karikára vágom.Az olajat megmelegítem,bele dobom a répákat és a gombát,petrezselymet ,megsózom és fedő alatt párolom.Amikor a gomba már jó sok levet engedett megszórom pirospaprikával,felengedem vízzel.Felforralom és addig főzöm amig minden puha nem lesz.

Vajgaluskát szaggatok bele.

Tejföllel tálalom.


Robogó tiramisu


Piskótához:
  • 6 tojás

  • 6 evőkanál hidegvíz

  • 12 evőkanál cukor

  • 12 evőkanál liszt

  • 1 csg sütőpor

A tojásokat a vízzel és cukorral habosra kevertem,beleszórtam a sütőporral elkevert lisztet,és a mélyebb gáztepsiben megsütöttem.

Krémhez:

  • 1 csg vaniliás pudingpor

  • 4 dl tej

  • 25 dkg marscapone

  • 20 dkg porcukor

  • 1 csg vaniliás cukor

  • 1/2 l tejszín

  • 1,5 dkg zselatin 1 dl vízben megfőzve

  • 1 dl kávé

  • mandula likőr

A pudingot megfőztem a tejjel és a cukorral,kihűtöttem,belekevertem a sajtot,a kemény habbá vert tejszínt,a langyos zselatint,a fele kávét és egy kis mandula likőrt.A piskótát ketté vágtam,megkentem a krém felével,egy sor babapiskótát tettem rá,amit meglocsoltam a maradék kávéval és egy kis likőrrel,rá a krém másik fele és betakartam a piskóta másik felével.Hűtőbe tettem másnapig.

Kivágtam a motor formát és marcipánnal beborítottam.A kormánynak egy fél babapiskótát a fekete marcipánnal bevontam,a vágott felébe szúrtam 2 fogpiszkálót és a tortába nyomtam.

Miután elég nagy darabok maradtak meg a gáztepsinyi sütiből.a maradék tetejét kevés krémmel megkentem és kakaóporral megszórtam.

2008. április 3., csütörtök

Mexikói csirkecombok mozzarellával töltött paradicsomos salátával


  • 8 db csirkecomb
  • 1 zacskó mexikói fűszerkeverék
  • 1 dl olíva olaj
A salátához:
  • fél fej fejes saláta
  • 1 pici fej lilakáposzta
  • 3 db retek
  • 1 kis kígyóuborka
  • 1 kis zöld kaliforniai paprika
  • 1 szál póréhagyma
  • 16 db koktél paradicsom
  • 1 zacskó mini mozzarella golyók
  • citromlé
  • olívaolaj,
  • bazsalikom
A fűszerkleveréket elkevertem 1 dl olívaolajjal,és a csirkecombokat beleforgattam.Hűtőbe tettem.

Közben elkészítettem a salátát:a koktélparadicsomok kalapját levágtam,belsejüket kávéskanállal kikapartam egy nagy salátás tálba.Mindegyikbe cseppentettem egy kevés olívaolajat,szórtam bele pici bazsalikomot és bele dugtam egy mozzarella golyót.

A fejessalátát,paprikát és a káposztát csíkokra vágtam,a paradicsomok kupakját is ,a hagymát vékony szeletekre,az uborkát és a retket uborkagyalun legyalultam vékony szeletekre.

A citromlét egy kevés olívaolajjal és bazsalikommal,sóval elkevertem és a salátára öntöttem.a tetejére tettem a paradicsomokat.

A húst tepsibe tettem,alufóliával letakartam és megsütöttem.

2008. április 2., szerda

Hal a tortán vagy torta a halon?


A férjem születéésnapjára készült.Mivel nagy horgász,és a tavalyi tortája csúfos véget ért mielőtt megkaphatta volna,így az idén nagyon vigyáztam rá!

Ezt meg is kapta egyben! :-)


Belül ez is bébi torta,miután az a kedvence,mondhatni,csak azt eszi meg.


Annyi külöbséggel,hogy másfélszeres krémmel csináltam,és a halacska pocakjának még egy emelet piskótát és krémet tettem.

A marcipánt széntablettával szineztem szürkére,ételfestéket pálinkában oldottam fel és ecsettel festettem.A pikkelyeket egy üveg kupakjával nyomkodtam a marcipánba.

Almás kosárka diós habsapkával

Kosárkaforma híján a muffintepsi hátulján gyártottam a kosárkákat.

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 2 kanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 kanál tejföl
  • csipet só.

A margarint a liszttel elmorzsoltam,belekevertem a többi hozzávalót,vékonyra nyújtottam,kiszaggattam kör alakúra és a muffin tepsi hátulján félig megsütöttem
Kb 1+1/2 kg almát megpucoltam,lereszeltem kevés cukorral és fahjéjjal megpároltam.Mikor kész volt pici vízben lekevret keményítővel sűrítettem.
Ezzel a masszával megtöltöttem a kosárkákat
2 tojás fehérjét kb 8 dkg porcukorral habosra kevertem,bele kevertem kb 10 dkg darált diót és az alma tetejére kanalaztam.(szebb lett volna csillag csövesből kinyomni,de az sincs) Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem míg a hab meg nem pirult.

Gondolom igazi kosárka formában sokkal szebben kivitelezhető lett volna,de ez van.Nekem tetszik és ami a lényeg nagyon finom!!

Reform kókuszgolyó


Először ezt a receptet Dulmina tündérkonyhájában olvastam.
Aztán tegnap megtaláltam Cukroskatánál is.A kettőt összevegyítettem,tettem még hozzá a saját kútfejemből is és ez lett belőle:
  • 3 db alma

  • 5 dkg dió

  • 5 dkg zabkorpa

  • 5 dkg zabpehely

  • 3 teáskanál méz

  • 2 teáskanál kakaó

  • 1 teáskanál rum

  • 10 + 5 dkg kókuszreszelék

  • 25 szem meggy

Az almát meghámoztasm,a reszelő aprólukán lereszeltem.Belekevertem a diót,korpát,pelyhet,kakaót,rumot,kókuszt és a hűtőbe tettem kb 2 órára.Én így is elég édesne találtam,de közben hazajött a kislányom és megkóstoltattam vele,neki nem volt elég édes.
Így került bele a 3 teáskanál méz.Jól összekevertem,vizes kézzel gombócokat formáztam,mindegyik közepébe egy szem magozott meggyett tettem,a maradék kókuszreszelékbe megforgattam.