2008. február 29., péntek

Virágos keksztekercs


Rebaba tette fel ezt a képet egyszer a sütis topicba az Nlc-n.

De a receptet saját kútfőből hoztam össze.
  • 50 dkg darált háztartási keksz

  • 25 dkg darál mézes puszedli (karácsonyi maardék)

  • 65 dkg margarin

  • tej szükség szerint

  • 3-4 evőkanál kakaó

  • 30 dkg porcukor

  • 3 csg vaniliás cukor

  • 15 dkg kókusz reszelék

  • meggy

A darált mézes puszihoz kevertem még kb 12 dk darált kekszet.Bele kevertem a kakaót és kb 10 dk porcukrot,1 csg vaniliás cukrot.25 dkg margarinnal és annyi tejjel amennyit felvett összegyúrtam.

A világos tészta is ugyan így készült ,csak a maradék kekszből,és természetesen kakaó nélkül.

A krémhez 15 dkg margarint 15 dkg porcukorral és 1 csg vaniliáscukorral habosra kevertem,belekevertem 10 dkg kókuszreszeléket.

A világos és sötét tésztából 4-4 hengert sodortam egymás mellé tettem őket.Megkentem a krémmel,a közepére tettem egy sor meggyet,és óvatosan hengerré hajtottam.

Kókuszreszelékkel megszórt alufóliára tettem,kicit meghengergettem az egészet,becsomagoltam és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

2008. február 25., hétfő

Aranygaluska vanilia sodóval


  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárga
  • 8 dkg vaj
  • pici só
  • reszelt citromhéj

Az élesztőt a cukorral a tejben felfuttatom,beleöntöm a lisztbe az olvasztott vajat,a tojássárgákat és a felfutott élesztőt,citromhéjat,csipet sót.Jól kidagasztom,kb kétszeresére kelesztem.Evőkanállal galuskákat szaggatok,mindegyiket megmártom olvasztott vajba,és szorosan jénaiba vagy kuglófsütőbe teszem.Minden sort jól megszórok cukros darált dióval.A tetejére tészta sor kerüljön.Kelesztem még kb 30-40 percig,és előmelegített sütőben megsütöm.


Vanilia sodó

  • 1/2 l tej
  • 2 tojássárga
  • 5 dkg cukor1
  • 1 kávéskanál liszt
  • 1 csg vaniliás cukor
  • 1 dkg vaj

A tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjü,belekeverjük a lisztet és 1 dl tejet.A többi tejet felforraljuk.Beleöntjük a tojásos cukrot,állandóan kevergetve forrásig főzzük.Bele keverjük a vajat.

Pármai karaj

  • 6 szelet csont nélküli karaj
  • 20 dkg bacon szalonna
  • 25 dkg rizs
  • petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 15 dkg reszel sajt

A rizst pici olajon megpiritottam,sóztam,majd forró vízzel felöntöttem,puhára pároltam.Amikor megfőtt belekevertem a vajat és petrezselymet.
A húst sóztam,borsoztam.A szalonnát apró kockára vágtam,és megpirítottam.Kiszedtem a szalonnát a megmaradt zsírból,öntöttem hozzá kevés olajat és a hús mindkét oldalát pirosra sütöttem.
A tepsit picit kiolajoztam,a hússzeleteket egymástól távol tettem,mindegyikre tettem a szalonna kockából,és a rizst a hússzelet szélére körbe raktam,úgy hogy olyasmi legyen mint egy kosárka.
Mindegyikbe bele ütöttem egy tojást,és a rizst megszórtam reszelt sajttal.
Előmelegített sütőbe addig sütöttem míg a tojássárgája remegősre nem sült.

2008. február 21., csütörtök

Zabpehely tallér


A blogok között "sétálgatva" többeknél is láttam a kókuszos zabpehely kekszet.

Kicsi Vú oldalán levő recept szerint csináltam meg.

Nagyon finom lett,bár én kicsit laposabbra csináltam őket.

2008. február 17., vasárnap

Túrótorta

  • 25 dkg túró
  • 1 kis doboz (175 ml) natúr joghurt
  • 1 csg vaniliás cukor
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál zselatin
  • szintelen torta zselé
  • gyümölcsök
  • 15 dkg margarin
  • maradék mézespuszedli

Először a szintelen tortazselét csináltam meg.Egy picit öntöttem a folpackal bélelt hasáb forma aljára.Miután megdermedt,kiraktam a gyümölcsökkel,és ráöntöttem a maradék zselét.Hagytam megdermedni.Közben a tejet a zselatinnal felfőztem,hülni hagytam.A túrót ,joghurtot,cukrokat összekevertem,beleöntöttem a langyosra hült tejes zselatint.Felét a megdermedt gyümölcs zselére öntöttem,kiraktam eperrel,és ráöntöttem a maradék túrós krémet.

A margarint felolvasztotttam,a mézespuszedlikat összemorzsoltam,elkevertem a margarinnal,és a túró tetejére kentem.

Betakartam folpackkal,és hűtőbe tettem 3-4 órára.

Kiborítottam,és óvatosan lehúztam a folpackot.Így nem ragadt bele a formába,és nem darabjaiban jött ki,hanem szépen egyben ki tudtam szedni.

Fagyasztott gyümölcsöket használtam a kivi kivételével.

2008. február 14., csütörtök

Valentin napi csoki torta

  • 3 tojás

  • 3 evőkanál víz

  • 6 evőkanál cukor

  • 5 evőkanál liszt

  • 1 evőkanál kakaó

  • pici sütőpor

A tojásokat a vízzel és cukorral habosra keverjük,majd belekeverjük a sütőprral,kakaóval elkevert lisztet.Előmelegített sütőben sütjük.

  • 1 csokis pudingpor

  • 20 dkg vaj

  • 20 dkg porcukor

  • 3 dl tej

  • 1 evőkanál kakaó

A pudingot a 3 dl tejjel sűrűre főzzük,amig kihül a vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval.A kihűlt pudinghoz keverjük,és a habverővel kicsit még verjük.

A marcipánt kinyújtjuk és betkarjuk a tortát.

2008. február 12., kedd

Édes-savanyú pulykamell



  • 50 dkg pulykamell
  • pici olajsó
  • szecsuáni fűszerkeverék

A húst csíkokra vágjuk.Pici olíva olajat megforrósítunk,rádobjuk a húst,sózzuk,fűszerezzük,és hirtelen puhára pirítjuk.

A mártáshoz:
  • 3 szál újhagyma
  • 1 db. piros színü paprika,
  • 1 db sárga szinű paprika
  • 2 db sárgarépa,
  • 1 doboz ananászkonzerv
  • 15 dkg gomba
  • 10 dkg zöldbab
  • őrölt gyömbér,
  • 5 fűszerkeverék
  • szójaszósz,
  • ketchup,
  • méz
  • az ananász leve
  • keményítő

Az újhagymát karikára ( a zöldjét is),a répát gyufaszálra,a többi zöldséget apróra vágtam, majd egy kis olajon megpiritottam. Megszórtam a fűszerekkel és felöntöttem az ananászlével. Hozzáadtam 1 evőkanál ketchupot, kevés szójaszószt öntöttem hozzá, és 2 evőkanál mézet. Roppanósan puhára pároltam,bele dobtam az ananász kockákat,majd pici vízben elkevert keményítővel sűrítettem.

Bele öntöttem a húst és összeforraltam.

Párolt rizzsel tálaltam.

2008. február 9., szombat

Képviselő fánk

Andi1976 receptje alapján
  • 22.5 dkg liszt
  • 22.5 dkg zsír
  • 2, 25 dl víz
  • 6 tojás
  • 1 dkg porcukor,
  • csipet só

A vizet a zsírral, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet.
Utána folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük.
Nyomózsákból sütőpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat.
Forró 220 fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni mert akkor összeesik a tészta.

Sárga krém :

2 zacskó vaniliás pudingport kevés vízzel kikeverni.
8 dl vizet
8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz.

Snöcy:

-nekem kicsit sok a zsír a tésztában,késöbb olvastam a Horváth Ilona szakácskönyvben,hogy 10 dkg is elég lett volna.
-miután nem tudtam mekkorák lesznek,nem csináltam túl nagyokra ,így két tepsivel lett.De a második tepsibe már nagyobbakat csináltam.De jobb lett volna mind kicsibe,mert úgy egy falatra be lehet kapni.
-szintén a Horváth Ilonában olvastam,hogy a tésztát kellett volna állni hagyni,a második tepsi jobb is lett,hogy állt egy kicsit.
-nem mindegyiknek lett üreges a közepe,amelyiknek nem azt kiskanállal kikapargattam
-a krém kicsit sok lett,kimaradt két pudingos tállal,pedig nem sajnáltam a fánkokból.

2008. február 7., csütörtök

Bundás alma


Lisztből,tojásból,tejból és pici cukorból,fél csg sütőporból sűrű palacsinta tésztát keverünk.

Az almákat meghámozzuk,magházukat kivágjuk és kb 1 cm széles karikára vágjuk.

Olajat forrósítunk,é s az alma karikákat először lisztbe,majd a palacsinta tésztába forgatjuk,és forró olajban pirosra sütjük.

Fahéjas porcukorral tálaljuk.

Vigyázat!Vizet nem szabad a tésztába tenni,mert akkor nagyon fröcsköl sülés közben!

Gyors meggyes pite



  • 20 dkg liszt

  • 20 dkg cukor

  • 2 tojás

  • 2 dl tejföl

  • fél csg sütőpor

  • vaniliás cukor

  • meggy
A meggy kivételével az összes hozzávalót összekeverjük.Nem kell habot verni,csak mint a nokedli tésztát összekutyulni.Kikent lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntjük,megszórjuk meggyel,és 180 fokos előmelegített sütőbe sütjük.

Bármilyen gyümölccsel nagyon finom,én szoktam sárgabarackkal,szilvával,de csináltam már almakockával és őszibarackkal is.

2008. február 2., szombat

Vestfaliai almatorta

  • 15 dkg margarin

  • 10 dkg cukor

  • 1/2 csomag sütőpor

  • vaniliaás cukor

  • 3 egész tojás

  • 4 evőkanál tej

  • 5 dkg örölt dió

  • reszeltcitromhéj

  • 2o dkg liszt

A margarint a cukorral,vaniliás cukorral habosra keverjük.Egyenként belekeverjük a tojásokat,a tejet,a diót,citromhéjatés a sütőporral elkevert lisztet.
Kivajazott tortaformába öntjük és sürün kirakjuk vékonyra szeletelt hámozott alma cikkekkel kökörössen.Cukorral és pici fahéjjal meghintjük.
Forró sütőbe tűpróbáig sütjük.
Ha megsült még forrón megkenjük vizzel elkevert sárgabarack lekvárral