Szeretném megköszönni Autumnak , Nellinek és Évinek a díjakat!
Nagy szeretettel tovább adom KM Sylvinek, Illeskrisznek, és Tücsök és Bogárnak. Mindegyikőjük receptjeit nagyon szeretem!
Okozzon ez a díj nektek is akkora örömöt, amekkorát nekem!
Végül a szabályok:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját akitől kaptad a díjat, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodjál el azon, hogy ki az a 3-5 blog szerzője, akinek a díjat szívesen adnád, linkeld be őket a bejegyzésedben és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogokat részesíts előnyben, ne olyanokat jelöljél akinek több 100 követője van.
2011. január 28., péntek
2011. január 15., szombat
Kuglóf
10 dkg vaj
8 dkg fruktóz ( vagy 10 dkg cukor)
3 tojássárga
2 dkg élesztő
2, 5 dl tej
40 dkg liszt
vanília rúd kikapart belseje, reszelt citrom héj 2-3 evőkanál kakaó
A vajat a cukorral/fruktózzal, és a tojássárgával habosra keverjük. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd az egészet a liszttel jól összekeverjük. A masszát elfelezzük, a felét kiolajozott kuglóf formába tesszük, a másik felébe belekeverjük a kakaót, és a fehér masszára öntjük. 50 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokos sütőben megsütjük.
8 dkg fruktóz ( vagy 10 dkg cukor)
3 tojássárga
2 dkg élesztő
2, 5 dl tej
40 dkg liszt
vanília rúd kikapart belseje, reszelt citrom héj 2-3 evőkanál kakaó
A vajat a cukorral/fruktózzal, és a tojássárgával habosra keverjük. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd az egészet a liszttel jól összekeverjük. A masszát elfelezzük, a felét kiolajozott kuglóf formába tesszük, a másik felébe belekeverjük a kakaót, és a fehér masszára öntjük. 50 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokos sütőben megsütjük.
Lángos
Nagyon szeretem ezt a lángos receptet, igazán kevés munka van vele, és nagyon finom! Az eredeti recept szerint rétesliszttel készül, de én ebbe is csempésztem kevés teljes kiőrlésűt .
30 dkg rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2,5 dkg élesztő
250 ml hideg tej
3 evőkanál tejföl
1 teáskanál só
Mindent a kenyérsütőgépbe tettem, 20 percig dagasztattam vele. Kiolajozott neylon zacsiba éjszakára a hűtőbe tettem pihenni.
Másnap forró olajban kisütöttem, tejföllel reszelt sajttal tálaltam.
Focilabda torta
Ez a torta is decemberben készült, keresztapám szülinapjára. Mivel nagy focirajongó, ezért lett labda, a kedvenc csapata színei miatt kék-fehér.
Az alsó rész a jól bevált csokitortám, marcipánnal burkolva, a felső rész pedig Kiskukta borhab tortája, csak a krémben Tokaji aszúval narancs darabokkal, a piskótában, és kívülről bekenve pedig narancs lekvárral. Ezt fondantból kivágott öt-és hat szögekkel burkoltam. A formák megszerkesztésében Yasmin volt a segítségemre, utólag is köszönöm neki!
Az alsó rész a jól bevált csokitortám, marcipánnal burkolva, a felső rész pedig Kiskukta borhab tortája, csak a krémben Tokaji aszúval narancs darabokkal, a piskótában, és kívülről bekenve pedig narancs lekvárral. Ezt fondantból kivágott öt-és hat szögekkel burkoltam. A formák megszerkesztésében Yasmin volt a segítségemre, utólag is köszönöm neki!
Bejgli és pozsonyi kifli
Még Karácsonyra sütöttem ezt a bejglit és pozsonyi kiflit, de sajnos még csak most jutottam el odáig, hogy fel is tegyem.
Andi apukájának receptje alapján csináltam, annyi változtatással, hogy a tészta fruktózzal és teljes kiőrlésű tönköly liszttel, a töltelék pedig nyírfa cukorral készült.
Tehát az én verzióm:
A tészta hozzávalói ( 4 db bejglihez és 24 db pozsonyi kiflihez )
60 dkg sima liszt,
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
8 dkg fruktóz,
2.5 dkg élesztő,
1 dkg só,
2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín és
kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
A töltelék:
42,5 dkg mák és dió,
50 dkg kristálycukor,
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. A darált diót és mákot külön külön edényben 7,5-7,5 dkg zsemlemorzsával, citromhéjjal a fahéjjal és szegfűszeggel elkeverni. A cukorszirupot elfelezni, és a dióra illetve mákra önteni. jól elkeverni. Én ezt előző este csináltam, éjszakára betettem a hűtőbe.
A tésztát 4 db 27 dkg-os részre osztottam, ( a többit félre tettem a kifliknek) és ugyan ennyi töltelékkel töltöttem meg. A maradék tésztát 24 db kb. 3,6 dkg-os részekre osztottam, a maradék töltelékkel is ugyan ezt csináltam. és kifliket formáztam belőlük.
A diós bejgliket illetve kifliket feltekerés előtt rumba áztatott aszalt barackkal, a mákosokat pedig rumba áztatott aszalt meggyel szórtam meg. Lekentem őket tojássárgával, és jó 2,5-3 órára hűvös helyre tettem. Majd lekentem őket a fehérjével, és ismét 2,5-3 órát pihiztek a hűvösön. Hurkapálcikával a bejgliket megszurkáltam, és 180 fokon, légkeveréssel megsütöttem.
Nem repedtek ki a bejglik,gyönyörű márványos lett a tetejük, és isteni finomak lettek!!!
Andi apukájának receptje alapján csináltam, annyi változtatással, hogy a tészta fruktózzal és teljes kiőrlésű tönköly liszttel, a töltelék pedig nyírfa cukorral készült.
Tehát az én verzióm:
A tészta hozzávalói ( 4 db bejglihez és 24 db pozsonyi kiflihez )
60 dkg sima liszt,
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
8 dkg fruktóz,
2.5 dkg élesztő,
1 dkg só,
2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín és
kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
A töltelék:
42,5 dkg mák és dió,
50 dkg kristálycukor,
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. A darált diót és mákot külön külön edényben 7,5-7,5 dkg zsemlemorzsával, citromhéjjal a fahéjjal és szegfűszeggel elkeverni. A cukorszirupot elfelezni, és a dióra illetve mákra önteni. jól elkeverni. Én ezt előző este csináltam, éjszakára betettem a hűtőbe.
A tésztát 4 db 27 dkg-os részre osztottam, ( a többit félre tettem a kifliknek) és ugyan ennyi töltelékkel töltöttem meg. A maradék tésztát 24 db kb. 3,6 dkg-os részekre osztottam, a maradék töltelékkel is ugyan ezt csináltam. és kifliket formáztam belőlük.
A diós bejgliket illetve kifliket feltekerés előtt rumba áztatott aszalt barackkal, a mákosokat pedig rumba áztatott aszalt meggyel szórtam meg. Lekentem őket tojássárgával, és jó 2,5-3 órára hűvös helyre tettem. Majd lekentem őket a fehérjével, és ismét 2,5-3 órát pihiztek a hűvösön. Hurkapálcikával a bejgliket megszurkáltam, és 180 fokon, légkeveréssel megsütöttem.
Nem repedtek ki a bejglik,gyönyörű márványos lett a tetejük, és isteni finomak lettek!!!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)