Még Karácsonyra sütöttem ezt a bejglit és pozsonyi kiflit, de sajnos még csak most jutottam el odáig, hogy fel is tegyem.
Andi apukájának receptje alapján csináltam, annyi változtatással, hogy a tészta fruktózzal és teljes kiőrlésű tönköly liszttel, a töltelék pedig nyírfa cukorral készült.
Tehát az én verzióm:
A tészta hozzávalói ( 4 db bejglihez és 24 db pozsonyi kiflihez )
60 dkg sima liszt,
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg margarin,
12.5 dkg zsír,
8 dkg fruktóz,
2.5 dkg élesztő,
1 dkg só,
2 db tojássárgája
1
dl hideg tejszín és
kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a
tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a
gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz
mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
A töltelék:
42,5 dkg mák és dió,
50 dkg kristálycukor,
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola,
őrölt fahéj,
sok reszelt citromhéj,
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A
vizet a cukorral jól fel kell forralni. A darált diót és mákot külön külön edényben 7,5-7,5 dkg zsemlemorzsával, citromhéjjal a fahéjjal és szegfűszeggel elkeverni. A cukorszirupot elfelezni, és a dióra illetve mákra önteni. jól elkeverni. Én ezt előző este csináltam, éjszakára betettem a hűtőbe.
A tésztát 4 db 27 dkg-os részre osztottam, ( a többit félre tettem a kifliknek) és ugyan ennyi töltelékkel töltöttem meg. A maradék tésztát 24 db kb. 3,6 dkg-os részekre osztottam, a maradék töltelékkel is ugyan ezt csináltam. és kifliket formáztam belőlük.
A diós bejgliket illetve kifliket feltekerés előtt rumba áztatott aszalt barackkal, a mákosokat pedig rumba áztatott aszalt meggyel szórtam meg. Lekentem őket tojássárgával, és jó 2,5-3 órára hűvös helyre tettem. Majd lekentem őket a fehérjével, és ismét 2,5-3 órát pihiztek a hűvösön. Hurkapálcikával a bejgliket megszurkáltam, és 180 fokon, légkeveréssel megsütöttem.
Nem repedtek ki a bejglik,gyönyörű márványos lett a tetejük, és isteni finomak lettek!!!
2 megjegyzés:
De szépek lettek!Rég jártam már nálad.:-)
Köszi!
Régen is tettem fel újakat, sajnos az idő hiány.... :-(
Megjegyzés küldése