2008. augusztus 29., péntek

Újra gondolt rakott kel

Ezt a receptet is a Kiskegyed konyhája szeptemberi számából készítettem.
  • 1 kisebb kelkáposzta
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 szikkadt zsemle
  • 1 tojás
  • 1 kisdoboz paradicsompüré
  • 50 dkg darálthús
  • 1 kk. kakukkfű
  • 1/4 kk.provance-i fűszer
  • 5 dl tejföl
  • 10 dkg szeletelt bacon
A kelkáposzta leveleket lobogó forró ,sós vízben 3-5 percig főzzük.A zsemléket vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk,majd bele keverjük az apróra vágott hagymát,összezúzott fokhagymát,tojást,paradicsom pürét és a darált húst.Sózzuk,fűszerezzük jól összedolgozzuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.Egy tepsit vajjal kikenünk,aljára teszünk egy sor kellevelet,megkenjük a hús egyharmadával,megkenjük tejföllel.Beborítjuk kellevéllel,hús,tejföl.Még egy réteget csinálunk,a tetejére kellevél kerüljön.Megkenjük tejföllel,szeletelt baconnal betakarjuk.Alufóliával lefedjük,és 1 órán át pároljuk a forró sütőben.A fóliát levéve 200fokra kaőpcsoljuk a sütőt,és még 20-25 percig pirítjuk.

Snöcy:
-nekem nagyon ízlett,legközelebb is így fogom csinálni a rakott kelt.Sokkal könnyebb mint a hagyopmányos módon.

2008. augusztus 28., csütörtök

Szilvás-mákos papucs


A Kiskegyed konyhája szeptemberi számában talűáltam ezt a recit
  • 50 dkg leveles tészte
  • 5 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg darált mák
  • 1 tojás
  • porcukor
A leveles tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk,12 egyforma négyzetre vágjuk.A mákot a lekvárral elkeverjük,megkenjük vele a négyzeteket,ráborítunk két fél szilvát,és a szemközti sarkokat felhajtjuk.Megkenjük tojással és 220 fokos sütőben 10 percig sütjük.Lejjebb vesszük a hőt 180 fokra és még 10-15 percig sütjük.Porcukorral megszórjuk.

Részeges töpörtyűs pogácsa


  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tej
  • 3 dl víz
  • 10 dk zsír
  • 30 dkg töpörtyű
  • bors

Langyos tejbe 1 evőkanál cukrot teszünk,bele morzsoljuk az élesztőt,felfuttatjuk.Kenyérsütőgép üstjébe öntöttem a vizet,a bort,a felfuttatott élesztőt,a megolvasztott zsírt,a lisztet,cukrot ,sót és megdagasztattam a géppel.Fél órát kelni hagytam,addig ledaráltam a töpörtyűt és megmelegítettem.Kinyújtottam a tésztát,megkentem a töpörtyűvel,daráltam rá borsot,és mint a beiglit,feltekertem,majd mind két oldalát felhajtottam.Fél órát hagytam megint pihenni,kinyújtottam és meghajtogattam.Ezt még kétszer megcsináltam.Kinyújtottam,kiszaggatam,tetejét tojással megkentem és forró sütőbe megsütöttem.


Helyettesített a gyerek....


Amikor az ember lánya nagyon hosszú idő után újra dolgozni kezd,egy darabig nehéz megtalálni azt a ritmust,hogy mindenre úgy jusson idő,mint amikor még nem dolgoztam.

Most már kezdek magamra találni,de amíg el voltam havazva,a gyerek helyettesített. :-)

A "Mindmegette Mazsolán "szörfözgetett,amikor ezt a receptet találta:


Hozzávalók:

1 doboz natúr joghurt
bármilyen idénygyümölcs ízlés szerinti mennyiségben
1 teáskanálnyi citromlé
porcukor
méz

Elkészítése: A gyümölcsöt megtisztítjuk, kockákra(vagy karikákra - ha banán) vágjuk. Rálocsoljuk a citromlevet, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a joghurtot, elkeverjük. Borospoharakban tálaljuk, amelyeknek az aljára 1-2 evõkanál mézet csurgatunk. Jól lehûtve fogyasztjuk.
Luca:

-málna szörpöt is tettem a joghurtba.