2007. augusztus 30., csütörtök

Mousaka

  • 50 dkg padlizsán,
  • 2 dl olaj,
  • 1 nagy fej hagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 50 kg darált birkahús,
  • 2 kávéskanál majoránna,
  • kevés só, bors,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 40 dkg meghámozott, kockára vágott paradicsom,
  • 2 dl vörösbor
    A tetejére:
  • 3 tojás, kevés liszt,
  • 2 dl joghurt,
  • reszelt sajt tetszés szerint
Elkészítés: A megmosott padlizsán két végét levágjuk, felszeleteljük, szitán lecsurgatjuk, megsózzuk, állni hagyjuk. Nagy serpenyőben vajban megfonnyasztjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát, hozzáadjuk a darált birkahúst, és kevergetve sütjük, amíg meg nem pirul.Akkor megszórjuk liszttel és majoránnával, megsózzuk-borsozzuk, jól elkeverjük, ráöntjük a paradicsomot és a bort,felforraljuk, levesszük a tűzről. A papírszalvétán megszárított padlizsánszeleteket serpenyőben a megmaradt olajban mindkét oldalon aranysárgára sütjük, az olajat pótoljuk, mivel a padlizsán sokat vesz fel.A padlizsánszeleteket és a darált húst rétegekben tűzálló edénybe rakjuk. Másik edényben a lisztet elkeverjük kevés sóval, ráöntjük a felvert tojást, hozzáadjuk a joghurtot, jól elkeverjük, egyenletesen ráöntjük a musszakára, megszórjuk sajttal, s középmeleg sütőben addig sütjük, amíg a teteje ropogós, aranysárga nem lesz. Forrón tálaljuk.
Snöcy:
-disznóhúsból csináltam birka helyett
-Tényleg nagyon sok olajat felvett a padlizsán sütés közben

Nincsenek megjegyzések: