2010. augusztus 29., vasárnap

Majdnem Rákóczi túrós

Trinitynél láttam meg a héten a Rákóczi túróst.
Már elég rég óta akartam sütni, de ez adta meg a végső lökést.
De miután a férjemnek kicsit sok a cukra, így diétás változatban készítettem el, fél adagból.

15 dkg fehér tönköly liszt
10 dkg margarin
5 dkg nyírfa cukor
1 tojás sárga
reszelt citrom héj
1/2 kg túró
3 tojás sárga
1 vanília rúd kikapart belseje
folyékony édesítő
2 evőkanál tönköly dara
1 dl tej
2 nagy őszibarack

A habhoz 4 tojásfehérje, 15 dk nyírfacukor
A tetejére diétás, házi baracklekvár.

A tésztához a lisztet, cukrot margarint elmorzsoltam, hozzá adtam a tojást, és összegyúrtam. Fél órára a hűtőbe tettem pihenni. Ki nyújtottam, és félig megsütöttem. Vékonyan megkentem barack lekvárral, és a szeletekre vágott őszibarackkal kiraktam
A túrót mindennel elkevertem, a barackra ntötem. Kb 25-30 percig sütöttem tovább.

A cukrot nagyon pici vízzel sziruppá főztem, a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd óvatosan , folyamatos keverés mellett bel öntöttem a forró szirupot.
Berácsoztam vele a túró tetejét, minden lyukba egy kiskanál lekvárt tettem, és 100 fokos sütőben megszárítottam a fehérjét.


5 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyon szép lett! Milyen az a nyírfa cukor? Bioboltban kapható?

trinity írta...

Nagyon guszta lett! Nyírfa-cukor ügyben én is kíváncsi lettem!

Snöcy írta...

A nyírfa cukor nagyon hasznos, itt olvashattok róla bővebben: http://www.nyirfacukor.hu/index.php?page=content/hu/mi-is-az-a-nyirfacukor.php

Általában bio boltokban lehet kapni, de a férjem valahol egy Bp. külvárosi közértben vette.

Egy baja van csak, sajnos kb aranyárban árulják.

Ja és van a dobozában egy papír, ott olvastam, hogy az élesztő nem kel meg vele, és nem lehet karamellizálni sem.

Az amatőr hagyományörző írta...

A site háttérszínének sötétítése jót tenne a blog olvashatóságának,amúgy csinos meg kislányosa rózsaszín csak a kontraszt hiánya miatt szinte olvashatatlan,kár érte,mert érdekes és ritka az ilyen blog!

Az amatőr hagyományörző írta...

Gratulálok