2009. május 23., szombat

Bodza kocka


A bodza szezon vége felé végre én is tudtaam csinálni bodza szörpöt. Tartósító szert nem akartam bele tenni, egyszer próbáltam és nem ízlett utánna senkinek, kockáztatni nem mertem, hogy meddig áll el.
Így jégkocka tartókba öntöttem és megfagyasztottam.
Teszteltem: két kocka kell egy pohár szörphöz :-)
A sok cukortól nem fagy meg teljesen kő keményre, így hamar felolvad a vízben.
  • 2 kg cukor
  • 4 db citrom
  • 1 púpos evőkanál citromsav
  • 2,5 l víz
  • 15-20 bodza virág

A cukorból kb fél kg karamellizáltam, a többit 2 l vízben felforraltam, illetve főztem is egy darabig. A maradék vizet a karamellizált cukorra öntöttem, és felolvasztottam a karamellt. A cukros vízhez öntöttem. Langyosra hűtöttem, bele kevertem a citromsavat, 2 citrom levét, 2 jól megsikált citromot karikára vágva és a virágokat. 3 napig érleltem.

3 megjegyzés:

Limara írta...

Micsoda ötlet! :)))

Névtelen írta...

Szia Snöcy!

Jelentkeztél hozzám a Bodzafalvára rendszeres olvasónak, ezért szeretnék neked meghívót küldeni, mivel bezártam.
Viszont nem találok itt nálad e-mail címet!
Küldenél ide?
bodzafkukacgmail.com

üdvözlettel
Bodzafalva

aranyosfodorka írta...

Szia! Sajnálom, hogy csak most jutottam el Hozzád.Ha idén már nem, de jövőre használhatod az ötletemet bodzaszörp ügyben.
Amikor elkészült a szörp, forrald fel, tedd be üvegbe. Az üveg tetejére tegyél celofánt, erre késhegynyi Na.benzoátot, erre csavard az üveg tetejét, majd arra is tegyél Na.benzoátot, és kösd le celofánnal. Majd száraz dunsztban hűtsd ki. Évekig eláll, és NINCS benne tartósító. Mellesleg én évek óta így teszek el mindent, befőttet, lekvárt.