2008. december 13., szombat

Karácsonyi receptverseny III.Gesztenyés beigli



Tésztához:

  • 1/2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 2,5 dkg cukor
Töltelékhez:
  • 25 dkg aszalt szilva
  • 2 dl rum
  • 50 dkg gesztenye massza
  • 2 dkg édes keksz morzsa
  • 1/2 dl tejszín

A kenéshez 1 tojás, szétválasztva

Az élesztőt elkeverjük a meglangyosított cukros tejben.A margarint elmorzsoljuk a liszttel és egy csipet sóval.Hozzáadjuk az élesztős tejet és a tojást és összegyúrjuk.Két felé osztjuk,folpackba csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap elkészítjük a tölteléket.A szilvákat 1+1/2 dl rumba áztatjuk.A gesztenyemasszát villával összetörjük,hozzáadunk 1/2 dl rumot,a kekszmorzsát, és a tejszínt.

Az egyik tésztát kinyújtjuk,megkenjük a gesztenyemassza felével,és megszórjuk a szilva felével.Felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.Ugyan ezt megcsináljuk a másik tésztával is.

Megkenjük a tojássárgájával,majd addig amíg a tojás meg nem szárad ( kb fél óra)langyos helyen pihentetjük.Majd megkenjük a tojás fehérjével,és ismét fél órát pihentetjük.180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

2 megjegyzés:

Ottis írta...

Gratulálok, ez aztán a menü!Ügyes vagy!

Névtelen írta...

Évek óta a gesztenyés bejgli jelen van karácsonyainkon, de nálunk a
nagyon sok gezstenye-töltelékben csak "jelzésként" van tészta