2007. október 16., kedd

Mézes birs alagút


A töltelékhez:
  • 2 nagyobb birsalma
  • fél citrom leve
  • 1 dl édes fehér bor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 szem szegfűszeg
  • fél rúd fahéj
  • 7 lap zselatin

a piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál olaj

a krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál porcukor

a tetejére

  • 10 dkg étcsoki,dió

A birsalmát alaposan megmossuk,meghámozzuk,negyedekbe vágjuk,magházát kiszedjük.A vízzel,mézzel borral és fűszerekkel felforraljuk,és kislángon 5 percig főzzük..Hűlni hagyjuk,lecsepegtetjük,és kis kockákra vágjuk.

A piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük,a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.A lisztet a kakaóval összekeverjük.A kétféle tojásos masszát összekeverjük,óvatosan beleforgatjuk a lisztes kakaót és az olajat.Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk,és közepes lánggal(180 C0) megsütjük.

A krémhez a gesztenye masszát,a cukrot és a vajat habosra keverjük.
Megvárjuk míg a piskóta kihül majd egy őzgerinc forma széles és hosszú csíkot a süti széléből levágunk (ez lesz a süti talpa),a többit a krém 2/3-ával megkenünk ,és óvatosan a kibélelt őzgerincformába csúsztatunk.Megtöltjük a lecsepegtette gyümölccsel.
A zselatin lapokat egyesével a gyümölcs leszűrt levébe rakjuk,addig melegítjük amíg felolvadnak. Utána a birsalmára merjük,és a félretett piskótát vékonyan megkenjük krémmel,és beborítjuk vele a formát krémmel lefelé.

Hűtöben egy fél napig dermesztjük.(3 óra is elég)
Ezután kiborítjuk,a papírt vagy fóliát lehúzzuk róla,a maradék krémmel megkenjük olvasztott csokival beborítjuk,apróra vágott dióval díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: