2011. április 10., vasárnap

Virslis virágok

  Illéskrisztől lestem el ezeket a virslis virágokat. Bár Ő kelt tésztából csinálta, én sima leveles tésztából.

A tésztát kinyújtottam, kb 2-3 cm széles, és virsli hosszúságú csíkokat vágtam. Mindegyikbe egy virslit csomagoltam, úgy hogy maradjon egy kis széle. Bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen csak a virslit .
Kör alakúra hajtjuk, és minden virslis részt kihajtjuk. Tojással megkenjük és forró sütőben megsütjük.



2011. január 28., péntek

Díjakat kaptam

Szeretném megköszönni Autumnak , Nellinek és Évinek a díjakat!

Nagy szeretettel tovább adom KM Sylvinek, Illeskrisznek, és Tücsök és Bogárnak. Mindegyikőjük receptjeit nagyon szeretem!

Okozzon ez a díj nektek is akkora örömöt, amekkorát nekem!

Végül a szabályok:

- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját akitől kaptad a díjat, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodjál el azon, hogy ki az a 3-5 blog szerzője, akinek a díjat szívesen adnád, linkeld be őket a bejegyzésedben és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogokat részesíts előnyben, ne olyanokat jelöljél akinek több 100 követője van.


2011. január 15., szombat

Kuglóf

10 dkg vaj
8 dkg fruktóz ( vagy 10 dkg cukor)
3 tojássárga
2 dkg élesztő
2, 5 dl tej
40 dkg liszt
vanília rúd kikapart belseje, reszelt citrom héj 2-3 evőkanál kakaó


A vajat a cukorral/fruktózzal, és a tojássárgával habosra keverjük. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd az egészet a liszttel jól összekeverjük. A masszát elfelezzük, a felét kiolajozott kuglóf formába tesszük, a másik felébe belekeverjük a kakaót, és a fehér masszára öntjük. 50 percig langyos helyen kelesztjük, majd 180 fokos sütőben megsütjük.


Lángos


Nagyon szeretem ezt a lángos receptet, igazán kevés munka van vele, és nagyon finom! Az eredeti recept szerint rétesliszttel készül, de én ebbe is csempésztem kevés teljes kiőrlésűt .

30 dkg rétesliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2,5 dkg élesztő
250 ml hideg  tej
3 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

Mindent a kenyérsütőgépbe tettem, 20 percig dagasztattam vele. Kiolajozott neylon zacsiba éjszakára a hűtőbe tettem pihenni.
Másnap forró olajban kisütöttem, tejföllel reszelt sajttal tálaltam.












Focilabda torta

Ez a torta is decemberben készült, keresztapám szülinapjára. Mivel nagy focirajongó, ezért lett labda, a kedvenc csapata színei miatt kék-fehér.

Az alsó rész a jól bevált csokitortám, marcipánnal burkolva, a felső rész pedig Kiskukta borhab tortája, csak a krémben Tokaji aszúval  narancs darabokkal, a piskótában, és kívülről bekenve pedig narancs lekvárral. Ezt fondantból kivágott öt-és hat szögekkel burkoltam. A formák megszerkesztésében Yasmin volt a segítségemre, utólag is köszönöm neki!

Bejgli és pozsonyi kifli

Még Karácsonyra sütöttem ezt a bejglit és pozsonyi kiflit, de sajnos  még csak  most jutottam el odáig, hogy fel is tegyem.
Andi apukájának receptje alapján csináltam, annyi változtatással, hogy a tészta fruktózzal és teljes kiőrlésű tönköly liszttel, a töltelék pedig nyírfa cukorral készült.
Tehát az én verzióm: 

A tészta hozzávalói ( 4 db bejglihez és 24 db pozsonyi kiflihez ) 

60 dkg sima liszt, 
30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg margarin, 
12.5 dkg zsír, 
8 dkg fruktóz, 
2.5 dkg élesztő, 
1 dkg só,  
2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín és 
kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe. 

A töltelék:

42,5 dkg mák és dió, 
50 dkg kristálycukor, 
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola, 
őrölt fahéj, 
sok reszelt citromhéj, 
késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni.  A darált diót és mákot külön külön edényben 7,5-7,5 dkg zsemlemorzsával, citromhéjjal a fahéjjal és szegfűszeggel elkeverni. A cukorszirupot elfelezni, és a dióra illetve mákra önteni. jól elkeverni. Én ezt előző este csináltam, éjszakára betettem a hűtőbe.

A tésztát 4 db 27 dkg-os részre osztottam, ( a többit félre tettem a kifliknek) és ugyan ennyi töltelékkel töltöttem meg. A maradék tésztát 24 db kb. 3,6 dkg-os részekre osztottam, a maradék töltelékkel is ugyan ezt csináltam. és kifliket formáztam belőlük.
A diós bejgliket illetve kifliket feltekerés előtt rumba áztatott aszalt barackkal, a mákosokat pedig rumba áztatott aszalt meggyel szórtam meg. Lekentem őket tojássárgával, és jó 2,5-3 órára hűvös helyre tettem. Majd lekentem őket a fehérjével, és ismét 2,5-3 órát pihiztek a hűvösön. Hurkapálcikával a bejgliket megszurkáltam, és 180 fokon, légkeveréssel megsütöttem.


Nem repedtek ki a bejglik,gyönyörű márványos lett a tetejük, és isteni finomak lettek!!!

2010. december 12., vasárnap

Kijevi harcsa hercegnőburgonyáva

Ezt a receptet a Kifőztük-Karácsony különszámába készítettem, és ez lesz nálunk Szenteste is. Akár előző nap is elő készíthető a hal, és másnap csak sütni kell.
 Hozzávalók:
  • 12 szelet tenyérnyi harcsafilé
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • medvehagyma (fagyasztott) vagy fokhagyma
  • petrezselyemzöd
  • bors
  • halfűszer
panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
a hercegnőburgonyához:
  • 1 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg reszeltsajt
  • 2 tojássárgája
  • szerecsendió
A vajat, a reszeltsajtot, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet pici borssal elkeverjük, majd 1 cm vastag téglalappá formázzuk. Mélyhűtőbe tesszük 20 percre.
Közben a halat besózzuk és meghintjük kevés halfűszerrel.
Minden szelet halra 1 cm-es fűszervaj-csíkot teszünk, félbehajtjuk, a széleket lenyomkodjuk, és lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk.
Hűtőszekrénybe tesszük legalább fél órára, hogy a vaj visszadermedjen.
Bő, forró olajban pirosra sütjük.
A körethez a meghámozott burgonyát kockára vágva, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. Még forrón bele keverjük a vajat, és a sajtot, fűszerezzük a szerecsendióval. Hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a tojássárgákat.
A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra.
A krumplis masszát habzsákba töltjük, és sütő papírral bélelt tepsibe halmokat nyomunk. 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

2010. november 28., vasárnap

Mézi light

Mióta a férjem cukorbeteg lett, kevesebbet sütök, és ha sütök is, azt is úgy természetese, hogy Ő is tudjon belőle enni.

Már régebb óta gondolkodom, hogy hogy tudnék mézes puszit sütni, méz nélkül. Elkezdtem keresgetnoi a neten, és találtam Diabetikus mézet. A közeli Bioboltban volt is, úgyhogy tegnap begyúrtam, ma megsütöttem.

Csak egy problémám van..... Mivel írókázzam???? Azért ilyen meztelenek szegények, mert semmi ötletem, hogy mivel kéne a tojásfehérjét kikevernem, hogy megfelelő állagú írókát kapjak??

Nincs valakinek valami ötlete???

A Mézik egyébként így készültek:

  •  12,5 dkg diabetikus méz
  • 12,5 dkg tk. rozsliszt
  • 12,5 dkg tönköly liszt
  • 6 dkg nyírfacukor
  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • 1 csg sütőpor
  • reszelt citromhéj
A mézet, a vajat, a cukrot összemelegítettem, mikor kihűlt, hozzákevertem a sütőporral elkevert lisztet, a fűszert, a tojást, a citromhéjat. Egyéjszakát a hűtőben pihent.

Ma kinyújtottam, kiszaggattam, és 7-8 perc alatt, légkeverésnél 2 tepsit egyszerre 180 fokon megsütöttem.
Pont olyan, mint az igazi, még meg is keményedett!! 

Advent

Áldott Adventet kívánok mindenkinek!

A koszorú ötletét köszönöm Bodzának, ha még olvas néha!

2010. november 4., csütörtök

Már csak 50 nap Karácsonyig!

Gondolom sokunk fejében már kezd összeállni a menü, a díszítés, az ajándékok....
115 blogger közreműködésével a Kifőztük csapata megalkotott egy gyönyörű karácsonyi magazint - pdf formátumban- remek étel, ital, kézműves ajándék ötletekkel.

Ezt a gyönyörű magazint megéri letölteni, mert nagy segítség lehet a szép Karácsonyhoz,  nem csak nekünk, hanem a rászoruló gyermekes családoknak is.

Arra kérünk kedves Olvasó, hogy támogasd ezt az akciót Te is! Amennyit megengethetsz magadnak, amennyit gondolsz, utalj át a Magyar Élelmiszerbank Egyesület-nek,a Kifőztük-Karácsony oldalon való rövid regisztrálás után emailban kapott számlaszámra. Nincs minimális összeg, teljesen rád van bízva, hogy mennyit .
Ezután megkapod a kódot, amivel letöltheted magadnak ezt a gyönyörű magazint. Az Egyesület  vállalta, hogy a befolyt összegből a rászoruló családoknak élelmiszer csomagot juttat el. Az adományok célba juttatásáról természetesen beszámolnak, képeket is láthatunk majd azokról, akiknek sikerült szebbé tenni a Karácsonyát.
Köszönjük!

2010. október 29., péntek

Túrós-joghurtos gyümölcs torta

2 tojásból , 2 kanál cukorból és lisztből a szokásos módon piskótát sütöttem.
Egy nagy doboz natúr joghurtba belekevertem 6-8 dkg cukrot és 1 csg zselatint. Forrás pontig melegítettem. Amíg kicsit hült a joghurt, 1/2 kg túrót összetörtem, belekvertem 1 csg vaniliás cukrot, 5-6 dkg cukrot, és 2 db kockára vágott (fagyasztott) őszibarackot. A langyosra hült joghurtot a túróhoz kevertem, majd az egészet a kihűlt piskótára öntöttem. egy éjszakára hűtőbe tettem, ma csak kiraktam a tetejét gyümölccsel és torta zselével és tejszínhabbal díszítettem.

2010. október 14., csütörtök

Banánnal töltött csirkemell karamellizált gyümölcsökkel

A Vacsoracsatában láttam, mikor Keresztes Ildikó készítette. Már akkor nagyon tetszett, de a hétvégén a kolleganőm is megcsinálta, és a lányomnak nagyon ízlett. Így ma én is megcsináltam.
  • 2 csirkemell
  • 4 banán
  • bacon szalonna
  • 1 dl tejszín
A csirkemelleket félbe vágtam, kicsit klopfoltam, besóztam, borsoztam. Mindegyikbe egy fél banánt csavartam, majd bacon szalonnába csomagoltam. Egy tepsit vékonyan bekentem olívaolajjal, beletettem a csirkemelleket, és meglocsoltam a tejszínnel. 200 fokos sütben pirosra sütöttem. Közben elkészítettem a gyümölcsöket:
  • 1 nektarin
  • 3 szem szilva
  • 1 marék szőlő
  • 1 narancs (fele a hártyáitól megtisztítva, másik fele kifacsarva)
  • 1 alma
  • 6 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaj
Egy serpenyőben a cukrot megolvasztottam, mikor aranybarna volt bele dobtam a vajat. Az egyformára vágott gyümölcsöt rádobtam, gyorsan összekevertem, és rá öntöttem a kifacsart narancs levét. Kis ideig forraltam, amíg a gyümölcsök kicsit megpuhultak.

Párolt, petrezselymes rizst adtam mellé.

2010. október 1., péntek

Egy üveg pálinka....

Egy ismerősöm kért meg, hogy süssek egy tortát a barátja szülinapjára....

A tora a szokásos csoki torta, bevonata marcipán, illetve a címke ehető ostyafotó.

Nem mertem az ostyát a marcipánra tenni, ezért a cimke alatt nincs csak krém.

A kép nem is igazán adja vissza milyen hatalmas ez a torta, kb 60 cm hosszú, a címke A4-es méretben készült. 9 tojásból készült a piskóta, és a dupla adag krém 90 %-a belement.

2010. szeptember 12., vasárnap

Egy szakajtó virág...

Nagymamámnak ma van a szülinapja, és a névnapja.
Neki készült ez a torta.
Belül kakaós és sima piskóta, illetve karamell és csokikrém. Kívül marcipán. A kosárfonásban segítet Zooj a Nlc-ről, de végül nem az Ő módszere alapján csináltam, henem sajátkútfőből egy teljesen új technikával.
Megmértem, milyen magas a torta ( 6 cm volt készen), és 3 db 2 cm széles, kb 20 cm hosszú csíkot vágtam a marcipánból. Vékony rudacskákat sodortam és 6 cm-esre vágtam őket, majd bedugdostam a csíkok közé, egyszer a középső csík alá, egyszer az alsó és felső alá. A csík közepénél kezdtem, és haladtam a szélei felé. Mikor kész volt, kicsit lelapítgattam, hogy összetapadjon, és a torta oldalára ügyeskedtem. Még kétszer megismételtem, mikor mindenhol volt kosár, a tetejére 2 db csíkot sodortam, és öszetekertem. A fülei 2 db drót meghajlítva, marcipánnal betekergetve.

Kakaós piskóta:
  • 3 tojás
  • 3 kanál cukor
  • 2 kanál liszt
  • 1 kanál cukrozatlan kakaópor
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá vertem, egyenként belekevertem a sárgákat, majd óvatosan beleforgattam a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es kapcsos tortaformában megsütöttem.
Míg a kakaós sült , elkészítettem a fehér piskótát is a fentiek szerint, csak a kakaó helyett is lisztet használtam.

A karamell krémhez :

25 dkg cukrot aranybarnára karamellizáltam, majd felöntöttem 3 dl tejjel.Óvatosan kell beleönteni a tejet, mert nagyon fröcsköl!

Mikor teljesen elolvadt a karamell a tejben, kimértem belőle 3 dl-t, és 1 csg karamell ízű pudingport elkevertem benne 3 dkg cukorral, és sűrűre főztem. 20 dkg puha vajat 20 dkg porcukorral habosra kevertem, és a kihűlt pudingot is belekevertem.

A csokikrém a szokásos volt, most étcsokis pudinport használtam.

Alulra egy kakaós piskótát tettem, megkentem a karamell krémmel, rá egy fehér piskóta, arra csokikrém, megint fehér piskóta, és karamell krém. A tetejére kakaós piskóta kerül, és az egészet a maradék csokikrémmel kentem be kívülről. Hűtőbe tettem 3-4 órára, és utánna díszítettem.

Bevallom, ilyen finom karamell krémet nem ettem még!!

Felvágva sajnos nincs róla kép.

2010. augusztus 29., vasárnap

Majdnem Rákóczi túrós

Trinitynél láttam meg a héten a Rákóczi túróst.
Már elég rég óta akartam sütni, de ez adta meg a végső lökést.
De miután a férjemnek kicsit sok a cukra, így diétás változatban készítettem el, fél adagból.

15 dkg fehér tönköly liszt
10 dkg margarin
5 dkg nyírfa cukor
1 tojás sárga
reszelt citrom héj
1/2 kg túró
3 tojás sárga
1 vanília rúd kikapart belseje
folyékony édesítő
2 evőkanál tönköly dara
1 dl tej
2 nagy őszibarack

A habhoz 4 tojásfehérje, 15 dk nyírfacukor
A tetejére diétás, házi baracklekvár.

A tésztához a lisztet, cukrot margarint elmorzsoltam, hozzá adtam a tojást, és összegyúrtam. Fél órára a hűtőbe tettem pihenni. Ki nyújtottam, és félig megsütöttem. Vékonyan megkentem barack lekvárral, és a szeletekre vágott őszibarackkal kiraktam
A túrót mindennel elkevertem, a barackra ntötem. Kb 25-30 percig sütöttem tovább.

A cukrot nagyon pici vízzel sziruppá főztem, a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd óvatosan , folyamatos keverés mellett bel öntöttem a forró szirupot.
Berácsoztam vele a túró tetejét, minden lyukba egy kiskanál lekvárt tettem, és 100 fokos sütőben megszárítottam a fehérjét.


2010. július 22., csütörtök

Életem első Dobos tortája


Anyukám kedvence a Dobos torta. Szülinapja volt a héten, neki készült.
  • 5 tojás
  • 5 kanál cukor
  • 5 kanál liszt
A tojások fehérjét a cukoral kemény habbá vertem. egyenként hozzá kevertem a tojássárgákat, majd avégén nagyon óvatosan, kanalankét adagolva a lisztet.

Két tepsibe sütőpapírt tettem, majd kb 20 cm átmérőjű köröket rajzoltam, tepsinként 2 db-ot. Ezekre a körökre símitottam a massza 7/4-ét, és légkeveréses sütőben 180 fokon megsütöttem. Mikor kész lett, óvatosan lehúztam a papírt és még 3 lapot sütöttem.

A krémhez:
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje
  • 1 csg csokispudingpor (főzős)
  • 15 dkg ét csoki
  • 25 dkg vaj
A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd belekevertem a csokispudingport. Gőz fölött sűrűsödésig kevertem, majd a tűzről levéve kihűlésig a habverővel tovább kevertem. Óvatosan beledolgoztam az olvasztott csokit, majd mikor teljesen kihűlt, a habosra kevert vajjal kevertem össze.

A máz:
  • 15 dkg cukor
  • 2 tk. ecet
  • 2 tk. vaj 
 A cukrot egy kissebb teflon serpenyőben felolvasztottam, mikor megolvadt, belekevertem az ecetet és a vajat. A legszebb piskóta korongra kentem gyorsan, és vajazott késsel a még puha karamellen bejelölgettem a szeleteket, majd teljesen át is vágtam.
 
A lapokat a krémmel megkentem, körbe is kentem a tortát, a legfölső lapot is megkentem, majd habzsákkal annyi krém rózyát nyomtam, hány szeletre vágtam a karamelles lapot. A karamell szeleteket ferdén a krémrózsákra fektettem, majd a közepére is nyomtam gy rózsát.
A torta oldalát krokanttal szórtam meg.

2010. július 7., szerda

Rozsos-tönköly reggeli császárzsemle

Mikor tegnap este megláttam Latsia császárzsemléit, az enyémek a hűtőben csücsültek! :-)
Latsiával volt már ilyen, mikor egyszerre sütöttünk ugyan olyan sütit, és kb 10 perc külömbséggel tettük fel az Nlc-re. :-)

Az enyémek így készültek, a kiinduló pont Limara reggeli zsömléi voltak: 
  • 15 dkg tönköly fehér liszt
  • 10 dkg tönköly rétes liszt
  • 10 dkg teljeskiőrlésű rozs liszt
  • 1 teáskanál só
  • 125 ml víz
  • 110 ml tej
  • 1 evőkanál joghurt
  • 2,5 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál barnacukor
Kenyérsütő gépben dagasztottam, majd kelesztő tálban kb 3/4 órát kelesztettem.
Formáztam, majd tepsire téve, letakarva a hűtőbe tettem éjszakára.
Reggel vízzel átkentem, és a még hideg sütőbe, 180 fokon megsütöttem.

2010. június 28., hétfő

Vonatos torta 2. szülinapra

Keresztfiam hétvégén ünnepelte 2. szülinapját.
Tavaly a lakásfelújítás miat csak pelus tortára futotta, az idén Kiskukta ötlete alapján  rendes tortát kapott.
Az alsó rész a jól bevált csokis krémmel volt töltve a felső rész túrós volt.

A túró krém:
  • 25 dkg túró
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • vanília aroma
  • 1 evőkanál zselatin 1 dl tejben felfőzve, langyosra hűtve
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
A túrót összetörtem, a zselatinig mindenel összekevertem. Hagytam félig megdermedni ( nem dermed kőkeményre, csak megtartja magát) . A margarint a porcukorral kikevertem, majd a félig megdermedt túrós krémbe kevertem.

2010. június 4., péntek

Egy újabb Topsy Turvy

Egy kedves ismerősöm kért meg, hogy a fia barátnőjének szülinapjára süssek egy tortát.
Belül mindkét szinten a szokásos eperkrém,természetesen emelt arányokkal, és eper darabkákkal megszórva.
Az alsó 6, a felső piskóta 4 tojásból készült.

Remélem az ünnepelnek is tetszeni fog!

2010. május 22., szombat

Spargnocchi

Sokszor szoktam külföldi blogokat nézegetni. Némelyiket nem mindig értem meg tökéletesen, és a fordító sem mindig tökéletes, de azért ami érdekel, azt megoldom. Így voltam ezzel a recepttel is, mikor megláttam, tudtam, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom. Igaz sem olaszul sem angolul nem beszélek tökéletesen, így maradt a saját kút fejem. Az eredeti receptben csak fűszeres vaj a mártás, én inkább egy sajtos-tejszínes - sonkásat készítettem hozzá.

A tésztához:
  • 2 közepes méretű öreg krumpli
  • 2 tojás
  • kb. 15-20 dkg fehér tönköly liszt és ugyan ennyi teljes kiőrlésű
  • 5 dkg vaj
  • 14 szál zöld spárga
A krumplikat kockára vágva sós vízben megfőztem. Leszűrtem, és összetörtem. Még a forró krumpliba kevertem a vajat, majd hagytam kihűlni. Amíg hült a spárgák fás végét levágtam, és enyhén sós vízben kb 5 percig főztem. Hűtőttem és szárítottam.

Mikor a krumpli kihűlt, belekevertem a tojásokat, pici sót és a liszteket, összegyúrtam. Egy hengert formáztam, amit 14 részre vágtam. Minden kis tészta szeletet téglalap alakúra nyújtottam, beletekertem egy szál spárgát és kb 1-1,5 cm "nudlikra" vágtam. Lobogó sós vízben kb 1-2 percig főztem.

A mártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 20 dkg házi füstölt sonka
  • 1 tubus tejszínes krémsajt
  • 2 dl tejszín
  • pici fehérbor
  • petrezselyem
  • frissen őrőlt bors
A sonka kövérebb részéből kisütöttem azyírt, hozzáadtam a vajat, és megpirítottam a sonkát. Fel öntöttem egy pici fehérborral, és puhára pároltam. Mikor puha volt belenyomtam a fokhagymát, felöntöttem tejszínnel , belenyomtam a sajtot, és megszórtam petrezselyemmel. Összeforraltam és a kifőtt tésztára öntöttem.

Táláláskor reszelt sajttal szórtam meg. Tudom, ehhez igazán parmezán illene, de sajnos nem volt itthon.

2010. május 14., péntek

Fetás pogácsa

A Harmonet oldalán találtam ezt a receptet, kicsit módoítottam rajta.
  • 25 dkg fetasajt,
  • 25 dkg teljeskiőrlésű liszt,
  • 12,5 dkg sima liszt
  • 12,5 dkg rétes liszt
  • 1/2 kocka friss élesztő,
  • 10 dkg vaj,
  • 1 tk. só,
  • 1 ek. tejföl,
  • 2 ek. natúr joghurt
  • 1 tojás a tetejére
  • tetejére reszelt sajt, lenmag, tökmag

A liszthez hozzákeverem az élesztőt, a sót és belemorzsolom a fetát. Ezután hozzákeverem a tejfölt és a joghurtot, a puha vajat és összegyúrom. Ha szükség van rá akkor tejjel lehet még higítani! Fél óráig pihentetekm szobahőmérsékleten. 
Ezután ujjnyi vastagra kinyújtom , kiszaggatom, tojással megkenem, megszórom sajttal illetve magokkal.
15 percig pihentetem, majd 180 fokon meg sütöm .

Brokkolis tészta

Oszter Alexandra főzött ilyesmit pár hete a Vacsoracsatában, csak Ő penne tésztával készítette.
A férjem azt nem annyira szereti, így inkább fusilivel csináltam.
  •  25 dkg Fusili tészta,
  • 1 üveg házi hámozott paradicsom konzerv,  
  • 2 db natúr tömlős sajt ,  
  • 50 dkg mélyhűtött brokkoli,  
  • 1 fej vöröshagyma,  
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 5 dkg vaj,  
  • olívaolaj,
  • só,
  • 1 csokor friss bazsalikomlevél,
  • 1 ág friss rozmaring,
  • darált bors
Forrósítsunk fel egy nagy lábasban fele mennyiségű olívaolajat, és fele mennyiségű vajat, majd tegyük bele a finomra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Tegyük hozzá a rozmaringlevelet majd pároljuk pár percig. Öntsük rá a felkockázott hámozott paradicsom konzervet, sózzuk, fűszerezzük darált borssal és friss bazsalikomlevéllel. Kis lángon főzzük öt-hat percig.

A tésztát főzzük ki sós vízben a rózsáira szedett brokkolival együtt. Vigyázzunk csak körülbelül nyolc percig főzzük, hogy a tészta ne főjön meg túlságosan. Ha elkészült szűrjük le.

Kenjünk ki vajjal egy nagy tűzálló sütőedényt, majd tegyük bele a brokkolis tésztát. Kanalazzunk rá a paradicsomszószt, és jól keverjük össze. Tetejére osszuk szét a krémsajtot, majd tegyük forró sütőbe, és közepes hőmérsékleten, kb 150 fokon süssük 25-30 percig.

2010. május 1., szombat

Teljeskiőrlésű, magos kenyér


Latsia kenyere tetszett meg a napokban, ma olyat sütöttem, némi változtatással
  • 20 dkg öregtészta
  • 20 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg simaliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2 dl langyosvíz
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 tk só
  • 1 tk barna nádcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 ek zabpehely
  • 2 ek lenmag
  • 1 ek vegyes magkeverék a szóráshoz
A hozzávalókat a kenyérsütőgéppel öszedagasztattam, és kelesztőtálban lefedve a duplájára kelesztettem.
Mikor megkelt,  átgyúrtam, egy sütőpapírral bélelt jénaiba tettem és kb. 30 percig kelesztettem.
Lekentem vízzel, bevagdostam, megszórtam magokkal és  210 fokra előmelegített sütőbe megsütöttem, légkeveréssel.
A sütő aljába -Latsia módszerével - jégkocskákat szórtam.