2011. június 23., csütörtök

Variációk meggyre

Ezek a receptek egy nagyon régi Dr.Oetker-es füzetecskében szerepeltek. A lekvárt akkor is elkészítettem, de még akkor cukorral. Miután a férjem cukorbeteg lett, így átvariáltam diabetikusra.

Bolondos meggybefőtt diabetikusan

  • 4 kg magozott meggy (előkészítve mérjük le)
  • 500 g fruktóz
  • 750 ml víz
  • 500 ml narancslé (100%-os, gyümölcshús nélküli)
  • 250 ml rum
  • 1 tasak befőtt tartósító
A gyümölcsöt megmossuk, lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és 4 kg-ot lemérünk. Kimérünk 500 ml narancslevet és 250 ml rumot is.

A befőtt tartósítót elkeverjük a kimért fruktózzal, és feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a narancslevet, majd egy főzőedényben felforraljuk. Az előkészített gyümölcsöt két részletben a forrásban lévő szirupba tesszük, és újraforrásig főzzük. Végül belekeverjük a rumot. A gyümölcsöt előkészített üvegekbe szedjük, majd a forró szirupot a gyümölcsökre merjük, hogy azokat ellepje. Az üvegeket csavaros fedővel azonnal lezárjuk, majd legalább 5 percre fejre állítjuk. A befőtteket szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.

Puncsos meggylekvár diabetikusan
  • 1000 g meggy
  • 200 ml vörösbor
  • Fél kávéskanál őrölt fahéj
  • Késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 500 gr diabetikus befőző cukor
A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, szárát leszedjük, majd kimagozzuk, és a megadott mennyiséget kimérjük.

A meggyet fazékba tesszük, és főzni kezdjük. Mikor már sok levet eresztett, felöntjük a vörösborral és hozzáadjuk  a fűszereket. Az  egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukrot és további állandó keverés mellett legalább 5 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük, és lezárjuk. 5 percre fejtetőre állítjuk az üvegeket.


Nincsenek megjegyzések: